groenere boekenplank

groenereUITGELEZEN IDEEËN:

INKIJKEXEMPLAREN en

EEN GROENERE

BOEKENPLANK

Er wordt in Nederland minder gelezen, er worden minder boeken verkocht. Bibliotheken sluiten, uitgevers voegen zich samen in één pand of in een nieuw logo. Boekhandels zoeken nieuwe wegen om de verkoop op te krikken, gaan tweedehands erbij doen of hebben een plank met teruggebrachte boeken die opnieuw tegen een lagere prijs worden verkocht.

Dan hebben we het nog maar niet over de nodige nevenhandel in kadokaarten, kantoorbenodigdheden of hebbedingen.

Hoog tijd voor een nieuwe aanpak, voor andere ideeën en voor ondernemers die ‘out of the box’ durven denken.

Dat is geen gemakkelijke opgaaf.

Dat heeft omdenken, meedenken of creatief denken nodig.

In kleinere plaatsen in Amerika en in Spanje kom ik al jarenlang kleine zaakjes tegen, waar de eigenaar, als of niet met behulp van vriendelijke vrijwilligers, een ruimte heeft ingericht met een paar gemakkelijke stoelen of banken, met gevulde boekenkasten, met een leestafel, met een koffie/theebar waar men bijvoorbeeld soep of sap, cupcakes, een tortilla of een broodje-naar-wens serveert.

In een dergelijke opzet behoeft er niet per se een tafel met hoge stapels van 1-10 genummmerde meest verkochte werken te staan, maar boeken waarvan de eigenaar meent dat die passen bij zijn klantenkring, bij de mensen die hij kent!

Met andere woorden: een boekhandel annex eetgelegenheid waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, een boek kunnen lezen/bestellen, waar leesclubs in de avonduren kunnen samenkomen en waar men af en toe een schrijver met een stapeltje van zijn eigen boeken onder de arm, de ruinte geeft om iets over zijn werk te vertellen.

Hierbij voeg ik mijn idee om een collectie in die winkel te hebben die voornamelijk bestaat uit inkijkexemplaren die op verzoek meteen worden besteld, zodat er nooit duizenden exemplaren teveel worden gedrukt en er veel minder boeken later in de papierversnipperaar worden doorgedraaid.

Puur printing on demand in de praktijk!

Nu giga boekwinkels (helaas) een gepasseerd station blijken te zijn, zal men anders en  kleinschaliger met boeken om moeten gaan om lezers te binden en te verblijden.

Om die reden zal printing on demand in de toekomst meer en meer bestaansrecht krijgen.

Een uitgelezen kans om groener bezig te zijn.